Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś po skandynawsku według Pascala


 

Łosoś po skandynawsku według Pascala

Składniki:

- 2 kg świeżego łososia
- po 1/3 szklanki grubej soli i cukru
- 1/5 szklanki ziaren pieprzu
- 1 łyżka jagód jałowca
- 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
Sos:
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 250 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- świeżo mielony pieprz
- 1 mały słoiczek musztardy

Sposób przyrządzania:

Wyjmij ości z łososia. Rozłóż go jak książkę. Utłucz pieprz, jałowiec i koper, połącz z solą i cukrem. Posyp jedną stronę łososia. Przykryj rybę folią, obciąż. Włóż do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie polewaj rybę jej własnym sosem. Przetnij rybę na 2 części i pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj żółtko z miodem. Powoli wlewaj oliwę, ciągle ucierając. Dodaj ocet, pieprz i musztardę. Sos podawaj do łososia.

Smacznego :)

Autor : Pascal Brodnicki

poniedziałek, 07 maja 2007, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: