M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Prawid這we 陰czenie pokarm闚

Jak prawid這wo 陰czy pokarmy?

Soki trawienne to p造ny precyzyjnie stworzone przez natur. Dla ka盥ego typu potraw organizm produkuje odpowiednie kombinacje hormon闚 trawiennych o specjalnych w豉軼iwo軼iach.Gruczo造 przewodu trawienia mog odpowiednio zmienia swoj prac, zale積ie od ilo軼i produkowanych sok闚 trawiennych, a tak瞠 regulowa ich w豉軼iwo軼i.R騜ne pokarmy potrzebuj odpowiednio dobranych sok闚 trawiennych. W璕lowodany wymagaj na przyk豉d sok闚 zawieraj帷ych enzymy trawi帷e w璕lowodany. Jedzenie obfituj帷e w bia趾a wymaga sok闚 z enzymami rozk豉daj帷ymi te bia趾a.

Specyficzne hormony, produkowane do ka盥ego rodzaju pokarmu tak r騜ni si w豉軼iwo軼iami, 瞠 Iwan Paw這w, s造nny rosyjski badacz, nazwa je „mlecznym sokiem”, „chlebowym sokiem”, „mi瘰nym sokiem” itd. Na podstawie wiedzy o biochemii trawienia dr H. Shelton opracowa odpowiednie regu造 陰czenia pokarm闚 篡wieniowych. Ich skuteczno嗆 potwierdzona zosta豉 w praktyce przez dr. Sheltona i innych naukowc闚. Regu造 w豉軼iwego 陰czenia ze sob produkt闚 spo篡wczych bezwzgl璠nie powinni stosowa zar闚no ludzie chorzy, jak i zdrowi.

Skutki nieprawid這wego 陰czenia pokarm闚

Trwa豉 walka organizmu z ci篹kostrawnymi mieszankami pokarm闚 oraz toksycznymi produktami ich rozpadu prowadzi do spadku odporno軼i organizmu, obni瞠nia energii 篡ciowej i si tradycyjnych. Powoduje kwa郾e odbijania po obfitym posi趾u sk豉daj帷ym si z mi瘰a, chleba, ziemniak闚, mleka, warzyw i owoc闚.

Czy s one znakiem dobrego trawienia tych mieszanek?

Nie, organizm prze篡wa kryzys 穎陰dkowy, co objawia si gazami, odbiciami oraz zgag tak mocn i kwa郾, 瞠 piecze w gardle i nosie. Gdy prawid這wo zestawimy produkty w posi趾u, zgaga i odbicia zgin bezpowrotnie.

Wielu ludzi, a zw豉szcza lekarze, po dok豉dnej analizie sk豉du takiej mieszanki, zapewne zaproponowaliby zupe軟ie inny, rozs康ny zestaw produkt闚 w diecie.Lekarze, farmaceuci i producenci lek闚 zajmuj si g堯wnie realizowaniem zapotrzebowania pacjent闚 na leki, kt鏎e 豉godz skutki nieprawid這wych po陰cze produkt闚 篡wieniowych. Podstawowym zadaniem prawid這wego od篡wiania jest zapobieganie fermentacji i toksycznego rozk豉du po篡wienia w organizmie.Jedn z g堯wnych przyczyn niew豉軼iwej pracy traktu trawienia jest nieprawid這we 陰czenie pokarm闚.

ζtwo sobie wyobrazi widok 鄉ierdz帷ych i rozpadaj帷ych si produkt闚 w 穎陰dku, przechodz帷ych w formie nie strawionej do dwunastnicy. Nie trzeba podkre郵a, 瞠 produkty rozpadu pokarm闚 znajduj帷e si w 穎陰dku, wygl康aj podobnie jak rozpadaj帷e si odpadki w 鄉ietniku. Produkty ich rozk豉du s tak samo szkodliwe dla 篡cia i zdrowia jak odpadki w korycie dla 鈍i.

Zastan闚my si, jak wygl康a posi貫k w domu przys這wiowych Kowalskich.

Sk豉da si on tradycyjnie z chleba, mi瘰a, ziemniak闚 (popijanych herbat, kaw, mlekiem). Cz瘰to na stole Kowalskich go軼i ros馧, a jako deser - ciasto lub lody Dodatki to sosy r騜nego rodzaju, musztarda lub keczup, pieprz. Cele takiego posi趾u jest jednorazowe umieszczenie w 穎陰dku du瞠j ilo軼i r騜norodnych produkt闚. Na pewno 瘸den uk豉d trawienia nie jest w stanie przetworzy takiej nienaturalnej mieszanki. 皋陰dki ludzi, kt鏎zy 陰cz r騜ne produkty w jednym posi趾u, zamieniaj si w 鄉ietniska. Fermentacja i gnicie s tam nieuniknione.

Czy mo積a oczekiwa dobrego zdrowia przy takim jedzeniu?

Czy mo積a si dziwi si, 瞠 ludzie narzekaj na zdrowie?


Sergiusz Karpov i Wiera Chmielewska
"Zdrowe od篡wianie i jego sekrety"
pi徠ek, 11 maja 2007, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: