M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Szkodliwe czynniki wyst瘼uj帷e w 篡wno軼i

Szkodliwe czynniki wyst瘼uj帷e w 篡wno軼i

Nie ustrze瞠my si wszystkich niebezpiecze雟tw tego 鈍iata. 砰cie
ludzkie z za這瞠nia jest niepewn gr. Dobrze wiemy, czym ko鎍zy
si ta zabawa. Ale cz這wiek dysponuje ogromn przystosowawcz
moc, umie przyzwyczai si do wszystkiego. Nie wolno popada
w pesymizm i wszechobecne zastraszenie. Nasze my郵i tworz
rzeczywisto嗆, b康幟y optymistami. Zaprawd, potrafimy
skutecznie ochroni si przed rozmaitymi k這potami - ale
u鈍iadamiamy sobie to w zbyt ma造m zakresie. Przecie, gdyby by這
inaczej, gatunek ludzki ju dawno przesta豚y istnie. Czy tak?

A zatem - wraz z codzienn 篡wno軼i wprowadzamy do swych
organizm闚 rozmaite 鄉ieci i trucizny. Dziennik "La Repubblica",
opieraj帷 si na wynikach bada przeprowadzonych w Uniwersytecie
Mediola雟kim informuje o kolejnym alarmie podniesionym przez naukowc闚 w zwi您ku ze stwierdzeniem toksyn i innych
szkodliwych sk豉dnik闚 w r騜nych kartonowych oraz aluminiowych
opakowaniach.: „W kartonowych pude趾ach do pizzy na wynos
znajduj si truj帷e substancje, kt鏎e uwalniaj si ju
w temperaturze 60 stopni Celsjusza, a wi璚 co najmniej takiej,
w jakiej jest ona pakowana. Chodzi mi璠zy innymi o takie substancje
jak benzen i naftalen. Szczeg鏊ne zaniepokojenie mediola雟kich
naukowc闚 wywo豉豉 obecno嗆 substancji, nazywanej w skr鏂ie
DIPB, a kt鏎ej stosowania zabroni豉 Unia Europejska32”.

Nasz system obronny spe軟ia swoj powinno嗆, ale za cz瘰to pracuje
na pe軟ych obrotach. Jako istoty 鈍iadome, mamy obowi您ek
wspomaga nasz naturaln si喚. Jak? Mi璠zy innymi unikaj帷
problematycznej 篡wno軼i i zdaj帷 sobie spraw z zagro瞠
wp造waj帷ych przez usta.

Zatem co jest a tak niedobrego w produktach spo篡wczych?
Poprawmy si: Co niekorzystnego mo瞠 nam potencjalnie grozi, gdy
b璠ziemy beztrosko spo篡wa niepewne jedzenie?

DETERGENTY. 字odki czysto軼i, do mycia, prania, czyszczenia33.

DROBNOUSTROJE. Ma貫, niewidoczne organizmy znajduj si
wsz璠zie. Niekt鏎e z nich (bakterie, ple郾ie) powoduj psucie si
篡wno軼i i mog przyczynia si do zatru pokarmowych (salmonella, enterotoksyna, jad kie豚asiany). Najlepiej czuj si
w 鈔odowisku wilgotnym o temperaturze 100C - 400C. Pami皻ajmy,
瞠 篡wno嗆 zaka穎na na przyk豉d salmonell, wizualnie nie musi
wykazywa oznak zepsucia!34

METALE. Przenikaj do 篡wno軼i z opakowa, naczy, 鈔odk闚
piel璕nacji ro郵in, ska穎nego powietrza. Niekorzystnymi metalami
dla cz這wieka s zw豉szcza: o堯w, kadm, arsen, rt耩, beryl, mied,
cynk, antymon35. Prawie po這wa polskich gleb jest nadmiernie
ska穎na metalami ci篹kimi - „metalami 鄉ierci”.

NATURALNE RO印INNE TOKSYNY. Trucizny w grzybach; wolno
je嗆 tylko na pewno znane grzyby36. Cyjanowod鏎 w pestkach
owoc闚 (brzoskwinie, 郵iwki, morele, wi郾ie, czere郾ie, jab趾a); nie
trzeba rozgryza pestek wymienionych owoc闚37. Solanina
w ziemniakach - szczeg鏊nie ziemniaki m這de i kie趾uj帷e zawieraj
t szkodliw substancj zgromadzon tu pod 逝pin38.

NIEHIGIENICZNE POST襾OWANIE PRODUCENT紟
I HANDLOWC紟. Bez komentarza.

PASO玆TY. Najcz窷ciej s to: glisty, tasiemce, w這郾ie, owsiki.
Wydalane z ka貫m zwierz徠 i ludzi jajeczka rozmaitych paso篡t闚,
cz瘰to przedostaj si na warzywa i owoce. Bytuj te w zaka穎nym
mi瘰ie. Pochodz mi璠zy innymi z gospodarstw rolnych stosuj帷ych
nawozy zwierz璚e (obornik)39.

PESTYCYDY. 字odki ochrony ro郵in. Gromadz si w organizmach
latami i powoduj systematyczne pogarszanie stanu zdrowia40.
Szczeg鏊nym problemem w Polsce s truj帷e zwi您ki azotowe -
wch豉niane z gleby (nawozy sztuczne), wody (przecieki z gnojowisk),
powietrza (spaliny samochodowe, palenie papieros闚).

PLE吉IE. Nadgni豉 marchew, pietruszka, pomidor, ziemniak, nie
nadaj si do jedzenia - nawet je郵i odkroi si kawa貫k pokryty
ple郾i. W pozornie zdrowej cz窷ci nadgnitych warzyw (r闚nie
owoc闚) pozostaj niewidoczne strz瘼ki niebezpiecznych ple郾i41.

吐ODKI ODSTRASZAJ。E OWADY I GRYZONIE. U篡waj帷 takich
preparat闚, trzeba bezwzgl璠nie chroni przed nimi 篡wno嗆42.

32 PAP 2006.04.07.
33 字odki czysto軼i trzeba stosowa dok豉dnie wed逝g za陰czonego sposobu
u篡cia. Nale篡 zauwa篡, i teraz pojawia si coraz wi璚ej ma這toksycznych
ro郵innych preparat闚 przydatnych do utrzymania higieny - te wybierajmy.
34 Og鏊nie, 篡wno嗆 najlepiej jest przechowywa w suchych i ch這dnych
miejscach (cz瘰to wietrzonych). Oczywi軼ie, obowi您kowo przestrzegajmy
termin闚 wa積o軼i do spo篡cia danych produkt闚. I jedzmy du穎 鈍ie篡ch
warzyw oraz owoc闚 zawieraj帷ych witamin C, kt鏎a pe軟i funkcj ochronn
przed wszelkimi zatruciami.
35 Niekt鏎e z nich s cz這wiekowi bardzo potrzebne (np. mied, cynk), ale
w okre郵onej ilo軼i.
36 Nie nale篡 jada grzyb闚 odgrzewanych!
37 Je郵i rozgryziesz na przyk豉d kilka pestek jab貫k, to nic si nie stanie. Aby si
zatru, musia豚y zje嗆 du穎 ca造ch pestek.
38 Ziemniaki przed spo篡ciem trzeba dok豉dnie obiera.
39 Mi瘰a nie trzeba je嗆 :)
40 Warzywa i owoce, przed zjedzeniem musimy dok豉dnie my - zimn, ciep陰
i zimn wod (trzykrotnie). Ko鎍闚ki warzyw korzeniowych trzeba odcina
i wyrzuca.
41 Zjedzenie takiego warzywa nie wywo逝je natychmiastowych objaw闚, ale daje
o sobie zna nawet po kilku latach. Nie oszcz璠zaj, jedz帷 ta雟ze, ale szkodliwe
warzywa!

Autor : Wojciech ㄆkaszewski
Zr鏚這 : "Wegetarianizm w praktyce"

wtorek, 15 maja 2007, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: