M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Greckie oliwki




autorem artyku逝 jest Monika Perska


By ciep造 wiosenny dzie, b喚kitny jak skrzyd這 s鎩ki. Siedzia豉m po鈔鏚 gaj闚 oliwnych i rozkoszowa豉m si s這necznymi promieniami s這鎍a. Nade mn wisia造 stalowozielone ga喚zie drzew oliwnych, a na nich dorodne ki軼ie czarnych oliwek. Zda豉m sobie wtedy spraw , 瞠 s one bardzo wa積e w greckiej kuchni ,bo przecie talerzyk z zielonymi lub czarnymi oliwkami towarzyszy prawie ka盥emu posi趾owi.

Jednak ma這 kto zdaje sobie spraw z tego, jak przyrz康za si te ma貫 t逝軼iutkie kuleczki , by nadawa造 si do jedzenia. Trzeba pami皻a, 瞠 nie wolno je嗆 surowych oliwek , zrywaj帷 je prosto z drzewa. S wtedy mocno truj帷e, ze wzgl璠u na zawarte w nich szkodliwe substancje. Warto o tym pami皻a, poniewa tury軼i zwiedzaj帷y na w豉sn r瘯 greckie bezdro瘸 i polne drogi, mog nie oprze si po造skuj帷ej sk鏎ce owocu oliwnego drzewa.
A wi璚 poinstruowana przez greck gospodyni, sama postanowi豉m przyrz康zi oliwki,tak by by造 zdatne do jedzenia.

Najpierw moczy豉m oliwki w wodzie morskiej przez oko這 dwadzie軼ia dni. Wa積e jest, by by豉 to woda s這na ( najlepsza jest woda morska, kt鏎ej szczeg鏊nie na greckich wyspach nie brakuje ), poniewa s鏊 wyci庵nie ca陰 gorycz, zawart w sk鏎ce. Nast瘼nie przek豉damy oliwki warstwami, to znaczy warstwa oliwek i warstwa soli, mniej wi璚ej p馧 centymetra przyprawy, nie wi璚ej.W takiej postaci pozostawiamy na tydzie czasu.

Po tym okresie oliwki s po pierwszej fazie obr鏏ki. Mo積a ju je je嗆 ,ale wi瘯szo嗆 Grek闚 jeszcze jeden raz je przyprawia . Na tym etapie trudno m闚i o jakim jednym sposobie, typowym dla ca貫j greckiej kuchni. Ile jest kucharek i gospody, tyle jest r騜nych przepis闚 odpowiedzialnych za ostateczny smak. Tak wi璚 do wsp鏊nego garnka trafiaj ocet winny, papryka, oregano i oliwa z oliwek. Ja znam w豉郾ie taki przepis i musz powiedzie, 瞠 s to najpyszniejsze oliwki, jakie jad豉m w 篡ciu. Oczywi軼ie ka盥y region Hellady ma swoje w豉sne kulinarne zakl璚ie, ja znam tylko ten stosowany na wyspie Korfu.

Istniej r騜ne odmiany tych owoc闚 i r騜ne sposoby ich przygotowywania. Jednak ka盥y wie, 瞠 鈍ie瞠 s najlepsze. W Polsce trudno jest dosta 鈍ie瞠 oliwki, najcz窷ciej spotyka si te w s這ikach, w octowej zalewie, jednak smak jest zupe軟ie inny. Warto r闚nie pami皻a o tym, 瞠 oliwki s bardzo zdrowe ze wzgl璠u na zawarty w nich olej. Przecie to w豉郾ie z nich wyt豉cza si oliw z oliwek, tak zalecan przez dietetyk闚. Oliwa z oliwek towarzyszy prawie ka盥ej potrawie w kuchni 鈔鏚ziemnomorskiej.

Tak瞠 je瞠li kto (przebywaj帷 w Grecji na wakacjach) b璠zie mia okazj skosztowa ten przysmak ,na pewno si nie zawiedzie i zachwycony soczystym smakiem powi瘯szy grono mi這郾ik闚 ma貫j t逝stej zdrowej kuleczki.

--

Artyku pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
poniedzia貫k, 24 marca 2008, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: