Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety jagnięce z kostką


Kulturystyka i fitness

Składniki :

12 małych kotletów jagnięcych z kostką
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku cytrynowego
3 ząbki czosnku
suszony rozmaryn
1 kg ziemniaków
sól, pieprz
6 małych pomidorów
1 łyżka masła
100 ml mleka
gałka muszkatołowa
cząstki cytryny i rozmaryn do dekoracji

Sposób przygotowania :

Obierz czosnek i 2 ząbki posiekaj. Opłukane mięso dokładnie osusz. Skrop mięso 3 łyżkami oliwy oraz sokiem z cytryny. Posyp posiekanym czosnkiem i suszonym rozmarynem. Przykryj, a następnie wstaw do lodówki na ok 20 minut.

Wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą. Gotuj ziemniaki w mundurkach ok. 20 minut. Umyte pomidory podziel na połówki. Pozostały ząbek czosnku pokrój w plasterki, zrumień na reszcie oliwy. Zdejmij. Włóż na patelnię kotlety, smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij, oprósz sola i pieprzem, trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Włóż na patelnię połówki pomidorków, duś ok. 3 minut na małym ogniu. Oprósz solą i pieprzem.

Odcedzone ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z masłem i mlekiem oraz plasterkami czosnku. Przypraw gałką muszkatołową. Podawaj kotlety z pure e' ziemniaczanym i pomidorami. Gotowe danie udekoruj cząstkami cytryny oraz rozmarynem....

Smacznego :)

poniedziałek, 02 lutego 2009, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: