Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Jak ułożyć serwetki na przyjęciu ?


Układanie serwetek



Do układania serwetek najlepiej użyć tych z materiału, ponieważ prezentują się najpiękniej. Serwetki stołowe mają zwykle wymiary od 40 x 40 cm do 60 x 60 cm. Najczęściej używane są serwetki o wymiarach 50 x 50 cm.

Na rynku dostępne są serwetki ligninowe, trochę mniejsze od tych z materiału. Można je jednak idealnie dobrać do zastawy wzorem bądź też kolorystycznie, w zależności od święta. Można położyć także na stole serwetki bibułkowe w serwetniku, pamiętając o odpowiednim ułożeniu, ułatwiającym wyciągnięcie jednej sztuki.

Serwetki możemy ułożyć na wiele różnych sposobów. Można zrobić falę pojedynczą, podwójną lub potrójną, złożyć na kształt mitry czy spiczastego wachlarza. Warto jednak poćwiczyć tę umiejętność, gdyż nie jest to rzecz łatwa.



KWIAT LOTOSU

Serwetkę składamy w kopertę. Przewracamy ją na drugą stronę i ponownie składamy rogi do środka. Przytrzymując palcem środek serwetki, spod rogów delikatnie wyciągamy końce serwetki.



CZAPKA Z WYŁOGIEM

Złożoną na czworo serwetkę składamy w trójkąt (wierzchni trójkąt powinien być mniejszy od spodniego). Boczne rogi zakładamy do tyłu i wsuwamy w siebie. Wierzchołek mniejszego trójkąta zaginamy do dołu.



MITRA

Serwetkę składamy na połowę. Lewy róg zwijamy w dół, a prawy do góry. Powstały romb odwracamy i składamy na połowę wzdłuż dłuższego boku. Prawy trójkąt przekładamy przez górną krawędź (oba trójkąty są na dole). Odwracamy serwetkę i wkładamy z tyłu rogi.



WACHLARZ

Złożoną na pół serwetkę składamy trzykrotnie w harmonijkę. Znów składamy ją na pół, po czym część bez zakładek przekładamy po przekątnej do przodu. Harmonijkę rozkładamy w wachlarzyk (część bez zakładek, z tyłu, będzie stanowiła podstawkę).



SPICZASTY WACHLARZ

Serwetkę składamy na połowę, zawijając górny płat do dołu, a następnie jeszcze raz do góry. Odwracamy serwetkę i dolny płat znów do góry. Następnie układamy drobną harmonijkę i trzymając serwetkę przy otwartych krawędziach (na dole), z górnych, wewnętrznych krawędzi wyciągamy różki na zewnątrz (po obu stronach). Na koniec rozkładamy serwetkę.



Tak ułożoną serwetkę kładziemy na stole na miejscu talerza. Obok ustawia się sztućce. Takie ułożenie serwetki stosujemy, gdy potrawy z kuchni będą przynoszone na stół bezpośrednio na talerzach.

Serwetki możemy układać na wiele innych sposobów. Można zastosować pierścienie do serwetek lub związać serwetki kokardką, koralikami bądź też ozdobą z kwiatów. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Serwetki układa się na talerzu lub z lewej strony zastawy.

Przygotowując przyjęcie, musimy wziąć pod uwagę, jak bardzo wystawne ma ono być. Im bardziej wystawne przyjęcie, tym bardziej efektownie powinniśmy złożyć serwetki.

Przed rozpoczęciem jedzenia serwetki płócienne rozkładamy na kolanach, a po posiłku zostawiamy na stole obok talerza. Serwetek bibułowych używamy tylko jeden raz.

Organizując przyjęcie dla dzieci, serwetki można ułożyć w bardziej figlarny sposób lub zrezygnować z nich. Warto jednak zaopatrzyć się w kolorowe podkładki na stół. Będą one nie tylko ozdobą stołu, ale i jego ochroną! Można także włożyć ją do kieliszka lub szklanki.



Małgorzata Gajda

Przyjęcia okolicznościowe w praktyce
piątek, 15 maja 2009, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: