Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy smalec - jak zrobić domowy smalec ?



Jak zrobić domowy smalec?

Przełóż do rondelka z grubym ok. 50 dag słoniny pokrojonej w drobna kostkę. Smaż na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu. Wyjmij skwarki łyżką cedzakową, przełóż je do słoiczka (możesz je później do czegoś wykorzystać).

Zlej tłuszcz do innego naczynia, wystudź, następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze się schłodził i stężał. Pamiętaj o tym, by nie smażyć słoniny dłużej niż trzeba. Należy robić to tylko do momentu, aż się stopi. Możesz w miarę wytapiania zlewać tłuszcz do naczynia - w ten sposób zapobiegniesz przypaleniu.

Przypalony smalec będzie miał żółta barwę, gorzki posmak, a przede wszystkim szkodliwe dla organizmu związki. Nie smaż też słoniny na dużym ogniu ( z tego samego powodu).

Podstawową wersje smalcu, warto wzbogacić dodatkami. Może to być cebula, ewentualnie jabłko, aromatyczne skwarki.

Smalec z cebulą i jabłkiem przygotujesz w następujący sposób:

Dwie obrane cebulę oraz jedno jabłko pokrój w kostkę. Na 2-3 łyżkach smalcu przesmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj jabłko i usmaż całość na rumiano. Wsyp majeranek, dodaj do smalcu, wymieszaj. Ostudź i następnie schłodź.

Smalec z aromatycznymi skwarkami:

Pokrój w kostkę 15-20 dag wędzonego boczku (może też być kiełbasa). Na odrobinie smalcu zrumień, wymieszaj z pozostałym tłuszczem, a następnie schłodź w lodówce.

Jako inne dodatki do smalcu możesz wykorzystać : mielone mięso (wołowe, wieprzowe), posiekaną paprykę (słodka, ostrą), czosnek, suszone śliwki, sól, pieprz, mielona papryka, curry.

Mięso należy wrzucić do wytopionego tłuszczu i klika minut przesmażyć. 

Inne dodatki (zwłaszcza zioła i przyprawy), dodaj do gorącego tłuszczu i już ich nie smaż.

Smalec najlepiej podać w kamionkowych naczyniach, a smakuje najlepiej z chlebem pszennym i razowym.

Trzeba także pamiętać, ze smalec jest wysokokaloryczny, ale jedzony z rzadko i z umiarem na pewno nie zaszkodzi ..

piątek, 15 stycznia 2010, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: