Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Kiszenie kapusty - jak kisić kapustę ?

Jak kisić kapustę?

Przygotowanie kiszonej kapusty nie jest trudne. Warto ją jeść jak najczęściej, bo zawisa mnóstwo witaminy C, B6, B12 PP, potasu, magnezu, żelaza i cynku...

Tradycyjna metoda kiszenia kapusty

Do kiszenia użyj kapusty późnych odmian. Główki powinny być dojrzałe, białe i zwarte. Możesz też ukisić kapustę czerwoną.

Szatkowanie

Z oczyszczonych z wierzchni liści główek kapusty wytnij głąby (mają największą wartość odżywczą). Nie wyrzucaj głąbów, tylko drobno pokrój i dodaj do reszty kapusty. Główki poszatkuj na wióry (2-4 mm grubości).

Przyprawianie kapusty


Nie dodawaj do więcej niż 1,5-2,5 dag soli na 1 kg kapusty. Jeśli będzie ona zbyt słona, to straci swój naturalny smak.

Do kiszonej kapusty można wedle upodobań dodać :
  • tradycyjne przyprawy - kminek, liście laurowe, koper, estragon, nasiona jałowca, ziarna pieprzu, cebulę, czosnek, poszatkowaną marchew lub buraki,
  • dla lubiących eksperymenty -  można dołożyć odrobinę jabłek, żurawin, ananasa, winogron, papryczek chilli.
Ugniatanie kapusty

Wrzucaj porcjami poszatkowana kapustę (0,5 - 1 kg) do dużego naczynia, posypuj solą (1-2 łyżki na każda warstwę) i przyprawami. Ugniataj lub ubijaj drewnianym ubijakiem każda warstwę, aż kapusta puści sok.

Przechowywanie

Na naczyniu wypełnionym kapustą połóż talerz i przyciśnij czymś ciężkim. Pozostaw do ukiszenia w temperaturze pokojowej 9 zwykle trwa to od 10 dni do 3 tygodni). Po tym czasie przełóż kapustę do słoików. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Kapusta parzona

W ten sposób kapustę kisi się szybciej niż w sposób tradycyjny. Kapusta ukiszona w ten sposób jest delikatna w smaku..

Włóż poszatkowana kapustę do naczynia i polewaj wrzącą wodą, cały czas mieszając, by równomiernie się sparzyła. Po 3-4 minutach dokładnie osącz kapustę na sicie. Następnie postępuj tak samo jak przy kiszeniu kapusty w tradycyjny sposób. Po ukiszeniu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Sok z kapusty - samo zdrowie ...


Sok z kiszonej kapusty jest bardzo wartościowy. Doskonale oczyszcza organizm, przyspiesza trawienie, wzmacnia odporność oraz niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Można go pić bez dodatków lub przyrządzić z niego pyszne napoje.

Sok z dodatkiem marchwi ..

Przepuść przez maszynkę 8 dużych marchwi. Dodaj 2 szklanki soku z kiszonej kapusty, posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i trochę posiekanego szczypiorku. Schłodź.

Napój wielowarzywny


Zmiksuj : małą marchew, kawałek świeżego ogórka, mały burak, plasterek selera, po łyżce nasion słonecznika, dyni i siemienia lnianego, ząbek czosnku, szczyptę pieprzu, szklankę soku z kiszonej kapusty, pól filiżanki wody mineralnej oraz szczyptę kurkumy. Podaj mocno schłodzone.

Koktajl pomidorowy


2 szklanki soku z kiszonej kapusty połącz z 1 szklanką soku pomidorowego. dodaj zmiksowany z odrobiną wody pęczek natki pietruszki. Dopraw do smaku solą, cukrem i pikantna papryką. Wymieszaj dokładnie i podaj schłodzone.

Smacznego :)

piątek, 26 lutego 2010, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/15 20:37:03
właśnie mi się zachciało ukisić kapustkę :D ale we wszystkich przepisach które znalazłam każą kisić w beczce albo garnku glinianym.. a jeśli mam tylko garnki stalowe i emaliowane, nadadzą się? który będzie lepszy? pozdrawiam!
-
2013/03/16 06:27:46
No nie wiem. Nie próbowałem. To już chyba będzie bez różnicy.