Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić omlet ?


Omlet tradycyjny (francuski) - to złożony na pół puszysty placek z roztrzepanych jajek, ktory smaży sie na maśle.

Omlet można też przygotować w inny sposób ..

Omlet klasyczny - To najprostsza wersja omletu. Aby go zrobić - potrzebujemy 2-3 jaj, 1-2 łyżeczek wody, soli i pieprzu.

Jaja należy roztrzepać widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę, ale nie zaczęły się pienić. Jeżeli będziemy zbyt długo go ubijać, to stanie się sztywny.

Omlet smażymy na maśle..

Grzybek - ta wersja omletu wymaga oddzielenia żółtek od białek.

Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy roztrzepane żółtka. Smażymy omlet na maśle - tak jak klasyczny.

Omlet biszkoptowy - ten przyrządza się podobnie jak biszkopt.

Należy 2 jaja utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę i dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki gęstej śmietany i delikatnie wymieszać.

Smażymy na maśle z obu stron.

Doskonale smakuje, gdy podamy go z owocami oraz śmietaną - oprószony cukrem pudrem.

Omlet sufletowy  - tutaj należy 4 żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na białą masę. Z 4 białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masa żółtkową.

Na patelni rozpuszczamy masło i wylewamy masę. Smażymy 5 minut, nie mieszamy, aż placek zetnie się przy brzegach.

Następnie patelnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180 st.) i pieczemy 3-5 minut do zbrązowienia.

Kto jeszcze chciałby nauczyć się gotować szybko, prosto i niezwykle smacznie? Poznaj sekret dań, które zawsze się udają i wybornie smakują...

Wypróbuj nowe, oryginalne oraz tradycyjne i sprawdzone smaki w Twojej kuchni, aby zadziwić swoich gości...


czwartek, 18 marca 2010, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: