Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić panierkę do kotletów ?

Dobra panierka do kotletów

Panierka ma za zadnie nie tylko wzbogacić smak mięsa,ale zapobiega też wyparowaniu z niego wody. W ten sposób zrobione kotlety są delikatne i soczyste.

Jeżeli chcesz, by otoczka mocno się trzymała, to zrób ją według tych zasad :

1. Kotlety należy rozbić i panierować przed samym smażeniem. Jeśli zostanie to zrobione wcześniej, to panierka nasiąknie mam sokiem z mięsa i nie będzie chrupiąca.

2. Gdy obtaczamy mięso w mące lub bułce, to robimy to delikatnie, a nadmiar należy strzepnąć przed smażeniem.

3. Robiąc klasyczna panierkę, obtaczamy najpierw mięso w mące, potem w jajku (nie odwrotnie), a na koniec w tartej bułce. Nie dotykamy panierki palcami, bo zacznie nam odstawać podczas smażenia.

4. Obtaczając mięso możemy użyć mąki pszennej wymieszanej z mąka ziemniaczaną (proporcje 3:1). Wyjdzie nam bardziej zwarta panierka.

5. Kotlety możemy obtaczać zamiast w tartej bułce : w mieszance świeżych lub suszonych ziół, w pestkach słonecznika albo dyni, w siekanych migdałach bądź orzechach, w płatkach kukurydzianych, grubo mielonym pieprzu albo kminku.

6. Panierka będzie lepiej przywierała, gdy zioła lub przyprawy wymieszamy z drobno startym żółtym serem.

7 . Panierowane mięso należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Powinno być go tyle, by sięgał do połowy kotleta, wtedy panierka będzie usmażona także po bokach.

poniedziałek, 29 marca 2010, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Janek D, 213-238-98-166.adsl.inetia.pl
2011/01/08 17:00:41
kosmicznie przepysznie wyśmienite!!!
-
Gość: Marek, 088156036165.olsztyn.vectranet.pl
2012/07/16 18:15:41
w 100% polecam ten przepis, sprawdzona, chrupiąca panierka. Palce Lizać!!! Pozdrawiam i dziękuję.