M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Potrawy z kaszy


Jest tyle rodzaj闚 kaszy, 瞠 mo積a by ka盥ego dnia przyrz康zi z nich ca趾iem nowa potraw, a co najwa積iejsze nigdy by si nam ona nie znudzi豉 ...

Kasza gryczana

Jest to jedna z najzdrowszych kasz, doskonale smakuje na sypko, ale mo積a przyrz康zi z niej te placki, pasztety, nadzienia do drobiu i zapiekanki.

Klopsiki drobiowe

Gotujemy szklank kaszy gryczanej w osolonej wodzie lub bulionie np. grzybowym, warzywnym.

Siekamy drobno 1 cebul i szklimy j na ma郵e. Mieszamy z kasz.

Pieczemy lub gotujemy 25 dag drobiowego. Mielimy je razem z kasza i cebul.


Kuchnia 































































































































































































































































































































































































































































































































polska wed逝g Pi璚iu PrzemianDodajemy do masy jedno jajko, doprawiamy sol oraz pieprzem i dok豉dnie mieszamy. Formujemy klopsiki, obtaczamy w bu販e tartej i sma篡my na z這to. Mo積a je te obgotowa lub zapiec w piekarniku, posypuj帷 np. 鄴速ym serem.

Kasz j璚zmienna

Jest to najpopularniejsza kasza w kuchni polskiej. Stosuje si j do wielu potraw. Wyr騜niamy kilka jej rodzaj闚 : p璚zak, kasze grub, 鈔edni i drobn oraz per這w.

Zapiekanka z warzywami

Gotujemy w lekko osolonej owdzie 1 szklank drobnej kaszy j璚zmiennej. Odstawiamy na p馧 godziny do przestygni璚ia

Podsma瘸my na oliwie pokrojone warzywa : marchew, pietruszk i seler. Gdy b璠 ju mi瘯kie, dodajemy papryk, p鏊 ma貫j cukinii oraz cebul. Mieszamy uduszone warzywa z kasz i gar軼i czarnych oliwek. Doprawiamy sol, pieprzem i zio豉mi.

Mo瞠my do kaszy doda podsma穎ny boczek lub kie豚as, zapiekanka b璠zie bardziej syc帷a.

Przek豉damy kasz do naczynia 瘸roodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy przez p馧 godziny w mocno nagrzanym piekarniku.

Kasz kukurydziana

Bogata w sk豉dniki od篡wcze. Mo積a doda j do gulasz闚, zup, zapiekanek. Smakuje doskonale ugotowana na g瘰to i podana z mi瘰em lub warzywami.

Piramidki z polenty

Gotujemy litr osolonej wody i wsypujemy 2 szklanki kaszy kukurydzianej. Mieszamy dok豉dnie i zmniejszamy ogie, gotujemy jeszcze 20-30 minut.

Rozsmarowujemy mas kukurydzian na dnie p豉skiego naczynia na grubo嗆 oko這 1 cm. Gdy zastygnie, tniemy j w grube kwadraty nat逝szczonym no瞠m.

Przek豉damy kawa趾i polenty np. 鄴速ym serem i pieczarkami. Podajemy polane keczupem lub sosem pomidorowym.

Mo瞠my te zapiec j z szynka, boczkiem, ryb albo owocami (jab趾o i cynamon). Mo積a posmarowa j oliw, posypa zio豉mi i opiec na ruszcie lub patelni.

Kasza jaglana

Ma w swoim sk豉dzie bardzo du穎 bia趾a i jest bardzo po篡wna. Jest znakomitym dodatkiem do mi瘰, smakuje te 鈍ietnie na s這dko. Doskonale nadaje si te na zapiekanki.

Kotleciki z groszkiem

Gotujemy 2 szklanki umytej kaszy jaglanej w 2 szklankach wody i w 2 szklankach mleka.

Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodajemy 2 jajka, p馧 szklanki zielonego groszku (mo瞠 by mro穎ny), 2 z帳ki czosnku przeci郾i皻ego przez prask, posiekan natk pietruszki.

Groszek mo瞠my zast徙i np. podsma穎nymi pieczarkami lub suszonymi grzybami, a do masy doda jeszcze p馧 szklanki p豉tk闚 owsianych.

Przyprawiamy mas sol i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bu販e tartej i sma篡my z obu stron. Podajemy z sur闚k. mo積a pola je sosem pomidorowym lub grzybowym.

Kasza manna

Kasza ta otrzymywana jest z pszenicy. Jest lekko strawna i bardzo smaczna. Mo瞠my przyrz康zi j na s這dko jak i na s這no.

Kluseczki k豉dzione

Gotujemy 1 szklank mleka, dosypujemy 1 szklank kaszy manny i dok豉dnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, 瞠by kasza nap璚znia豉.

Dodajemy do przestudzonej kaszy 2 jajka i s鏊 lub cukier (zale積ie od tego czy robimy danie s這dkie czy s這ne). Dok豉dnie mieszamy.

Nabieramy ciasto wilgotn 造磬 i k豉dziemy na wrz帷 wod. Gotujemy 5 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem.

Podajemy kluski np. z sosem waniliowym lub z powide.

Mo積a poda je tez polane stopionym mas貫m.

Smacznego :)


pi徠ek, 23 kwietnia 2010, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: