Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Jak smażyć kotlety ?

Z czego przyrządzić kotlety ?

Główny wpływ na smak kotletów ma oczywiście rodzaj mięsa, a także w jaki sposób się je przyrządzi, ale nie tylko. Ważne są również dodatki.

Gdy robimy kotlety mielone, to warto do nich dodać łyżkę ketchupu i musztardy, bo będą wtedy pikantniejsze. Musztardą i ketchupem można przed panierowaniem posmarować plaster schabu - będzie wtedy ostrzejszy.

Smak kotletów (także tych jarskich) całkowicie zostanie zmieniony, gdy doda się do nich świeże zioła (dymka, tymianek, bazylia, oregano). Jeżeli przyrządza się kotlety z ryby, to koniecznym dodatkiem jest natka pietruszki, koperek i pieprz ziołowy, a także coraz bardziej popularna w Polsce kolendra.

Doskonałym dodatkiem do delikatnych kotletów z fasoli, grochu, bobu jest czosnek czy ostra papryka, a kotlety grzybowe warto przyprawić tymiankiem oraz roztartym jałowcem, a także natką pietruszki.

Kotlety jajeczne przyprawia się świeżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem lub koperkiem.

Z czego przyrządzić kotlety mielone ?

Najczęściej robi się je ze zmielonej łopatki wieprzowej lub wołowej, karczku cielęcego oraz mielonego indyka czy kurczaka. Warto wykorzystać też mieszanki np. mięsa wołowo-wieprzowego lub kurczaka z cielęciną.

Z czego przyrządzić sznycle ?

Dobrym mięsem na sznycle jest szynka cielęca i wieprzowa, schab lub bardziej tłusta karkówka. Kotlety drobiowe najlepsze są z piersi indyka oraz kurczaka.

Pamiętaj ! Mięso na sznycle zawsze kroi się w poprzek włókien - wtedy są mięciutkie i kruche.

Z czego przyrządzić kotlety jarskie ?

Przygotowuje się je z mas zrobionych z ugotowanego ryżu, rozmaitych kasz, gotowanych mielonych ziemniaków, gotowanego grochu, soczewicy, fasoli, bobu lub blanszowanych panierowanych plastrów cukinii, dyni lub kalarepy.

Z czego przyrządzić kotlety rybne ?

Najczęściej wykorzystuje się filety ryby morskiej. Drobno pokrojone mięso dorsza, mintaja, pangi (może być ich mieszanka) mieli się się z dodatkiem np. namoczonej w mleku bułki, ugotowanego ziemniaka lub marchewki oraz kawałka selera.

Jaj smażyć kotlety ?

Pamiętaj ! Kotlet będzie dobrze usmażony, gdy jest delikatny i soczysty, powinien się dawać łatwo pokroić.

Kotlet mielony

Z jednej strony smaży się go na rozgrzanym oleju, a następnie ładnie przyrumieniony obraca na druga stronę. Smaży się go około minutę (z obu stron kotleta powstaje rumiana skorupka, która zablokuje wypływanie soku ze środka i dzięki temu będzie przysmażony, a jednocześnie soczysty). Następnie trzeba zmniejszyć płomień i dosmażyć około 15 minut.

Kotlety schabowe, cielęce lub z fileta drobiowego

Kotlet, który panieruje się w mące, jajku i bułce wymaga innego przygotowania.

Pamiętaj ! Najlepiej smażyć go na klarowanym maśle.

Można także rozgrzać olej i dodać do niego 1-2 łyżeczki masła.

Na tak przygotowanym tłuszczu układa się panierowany płat mięsa i na ostrym ogniu rumieni z obu stron. Następnie zmniejsza się płomień, przykrywa patelnię i lekko uchyla, aby para mogła łatwo się ulatniać, i na wolnym ogniu dosmaża się mięso 7-10 minut.

Jak panierować kotlety ?

Kotlety schabowe najpierw obtacza się w mące. Najważniejsze jest, by obsypany mąką kotlet oklepać, strząsając przy tym jej nadmiar. Panierka wtedy w trakcie smażenia nie odejdzie od mięsa.

Następnie mięso zanurza się w jajku i dopiero w bułce tartej.

Kotlety mielone można panierować np. w wiórach kokosowych lub orzechach, a także sezamie (mają wtedy bardzo oryginalny smak).

Kotlety schabowe, sznycle cielęce oraz filety z kurczaka warto spróbować zrobić w panierce z płatków migdałowych lub owsianych, sezamie, parmezanie, płatkach kukurydzianych, pestkach dyni i słonecznika, a także w mielonych orzechach lub w mieszance siekanych ziół.

Wypróbuj przepisy

Sznycel po wiedeńsku

Składniki: 60 dag szynki cielęcej | 2 jajka | 1/4 szklanki oleju do smażenia | 10 dag masła | 2-3 łyżki mąki do panierowania | szklanka bułki tartej | cząstki cytryny | sól | pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczone z błon mięso, pokrój w plastry w poprzek włókien i rozbij na grubość ok. 3 mm.

Kotlety oprósz solą i pieprzem, a następnie obtaczaj najpierw w mace, a następnie zanurz w roztrzepanych jajkach i panieruj w bułce tartej.

Ułóż mięso na rozgrzanym oleju. Przyrumień na ostrym ogniu, obróć. Zmniejsz płomień.

Na każdym kotlecie połóż kawałek masła. Przykryj patelnię, ale pokrywkę lekko uchyl i smaż  mięso 5 minut.

Kotlety znów przewróć i smaż jeszcze 5 minut.

Kotlety ziemniaczane z kapustą


Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków | 2-3 łyżki mąki | 50 dag kapusty | cebula | 2 jajka | łyżeczka koncetratu pomidorowego | olej do smażenia | koperek | kminek | sól | pieprz

Sposób przygotowania:

Zeszklij posiekaną cebulę na oleju, dodaj poszatkowaną kapustę. Skrop wodą i duś 20 minut. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i dodaj koncentrat pomidorowy i koperek. Wymieszaj. Całość odparuj. Przestudź.

Ugotowane i utłuczone ziemniaki wymieszaj z jajkami i mąką.

Uformuj z masy placki, układaj farsz kapuściany, placki składaj na pół i zlepiaj brzegi. Kotlety usmaż na zloty kolor na oleju.

Podaj z sosem.

Tradycyjny kotlet mielony

Składniki: 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego | bułka kajzerka | mała cebula | szklanka mleka | bułka tarta | olej do smażenia | sól | pieprz

Sposób przygotowania:

Zalej bułkę mlekiem, odstaw, aby rozmiękła. W tym czasie posiekaj drobno obraną cebulę.

Dodaj cebulę do mięsa, dodaj dobrze odciśniętą bułkę i wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem.

Składniki wymieszaj dokładnie, aby powstała jednolita masa mięsna, a gdy jest zbyt rzadka, to dosyp łyżkę bułki tartej i ponownie wymieszaj.

Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej formuj zgrabne kotleciki, panieruj w bułce tartej i układaj na rozgrzanym oleju.

Smaż kotlety na rumiano z jednej strony na silnym ogniu, a następnie obróć, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu dosmaż kotlety (około 7 minut).

Danie podaj z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.

Smacznego:)
piątek, 30 września 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: