M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na dobre nale郾iki

Jak zrobi dobre nale郾iki?

Nale郾iki - szybkie i proste danie, kt鏎e wyjdzie ka盥emu, nawet pocz徠kuj帷emu kucharzowi. Mo積a je tak瞠 wykorzysta do przygotowania najr騜niejszych da (nie tylko s這dkich).

Ciasto przygotujesz wed逝g podanego tutaj przepisu:

Ciasto na nale郾iki krok po kroku

Sk豉dniki: 20 dag m彗i pszennej | 2 jaja | szklanka mleka | szklanka wody | szczypta soli | olej do sma瞠nia

(12 nale郾ik闚)

Spos鏏 przygotowania:

Wlej do wysokiego naczynia mleko i wod. Wbij jaja i zmiksuj. Wsyp m彗 ze szczypta soli. Zmiksuj.

Odstawiasz ciasto na 30 minut, aby m彗a nap璚znia豉 (ciasto b璠zie mia這 wtedy mniejsz tendencj do przywierania do dna patelni podczas sma瞠nia).

Je瞠li ciasto jest zbyt g瘰te, to rozcie鎍z je odrobin mleka lub wody. Patelnie o grubym dnie i 鈔ednicy 18-20 cm rozgrzej i posmaruj cienko olejem. Wlewaj na patelni tak ilo嗆 ciasta nale郾ikowego, aby r闚nomiernie rozla這 si po ca貫j jej powierzchni.

Sama, a g鏎na powierzchnia stanie si sucha. Odwracasz wtedy nale郾ika na druga stron i sma篡sz 2 minuty. Gotowego zsu na talerz.

Klasyczne nale郾iki z serem i sosem

( 4-6 porcji)

Sk豉dniki: 12 nale郾ik闚 | 50 dag zmielonego twarogu | 2 jaja | 10 dag cukru | cukier waniliowy | 造瞠czka sk鏎ki otartej z cytryny | mas這 do sma瞠nia | sos owocowy do polania

Spos鏏 przygotowania:

Ucierasz 鄴速ka z cukrem, cukrem waniliowym oraz sk鏎k cytrynow na puszysty kogel-mogel.

Bia趾a ubijasz w wysokim naczyniu na sztywna pian z reszt cukru. Zmielony twar鏬 wk豉dasz do miski i dodajesz kogel-mogel oraz pian z bia貫k. Dok豉dnie mieszasz i ewentualnie dos豉dzasz do smaku.

Nale郾iki smarujesz przygotowan mas serow, zwijasz ciasto w rulony. Obsma瘸sz na gor帷ym ma郵e.

Nale郾iki polej ulubionym sosem owocowym (np. truskawkowy, wi郾iowy) i od razu podaj ..

Nale郾iki z kremem waniliowym

(4-6 porcji)

Sk豉dniki: 12 nale郾ik闚 | 10 dag cukru | cukier waniliowy | szklanka mleka | szklanka krem闚ki | 造瞠czka m彗i | p馧 laski wanilii | 10 dafg malin | 造瞠czka sk鏎ki otartej z pomara鎍zy

Spos鏏 przygotowania:

Ucierasz 鄴速ka z cukrem i mieszasz z m彗. Mleko zagotuj z przekrojon wanili. Lask wanilii usuwasz, a gor帷ym mlekiem, powoli, nie przerywaj帷 mieszania, zalewasz utarte 鄴速ka.

Ogrzewasz kilka minut na wolnym ogniu mieszaj帷, a masa zg瘰tnieje. Studzisz i 陰czysz ze 鄉ietana ubit z cukrem waniliowym.

Nale郾iki smarujesz krem, posypujesz malinami i sk豉dasz.

Dekorujesz sk鏎k pomara鎍zow.

Hot dogi z kapust i par闚kami

(4-6 porcji)

Sk豉dniki: 12 nale郾ik闚 | 12 cienkich par闚ek | 40 dag kiszonej kapusty | cebula | 10 dag pieczarek | 3 suszone grzyby | 4 造磬i oleju | mielona papryka | li軼 laurowy | ziele angielskie | s鏊 i pieprz

Spos鏏 przygotowania:

Kroisz kapust i podlewasz wod. Dusisz 30 minut z przyprawami i grzybami. Cebul i pieczarki kroisz i podsma瘸sz na 2 造磬ach oleju. Dodajesz do kapusty i dusisz 5 minut.

Obrane par闚ki, podgrzewasz. Nale郾iki smarujesz kapust i na brzegu ka盥ego uk豉dasz par闚k i zwijasz w rulony. Nale郾iki przekr鎩 uko郾ie na p馧.

Smarujesz olejem i zapiekasz w piecu.

Smacznego :)

Dodatki do nale郾ik闚

Oto sk豉dniki, kt鏎ymi mo瞠sz wzbogaci ciasto nale郾ikowe. Warto je wypr鏏owa.

Nale郾iki na s這dko i pikantnie:
  • 2-3 造磬i sklarowanego mas豉 lub oleju (nale郾iki b璠 bardziej wilgotne);
  • 1-2 造磬i cukru (nale郾iki nabior z這cistego koloru);
  • kieliszek alkoholu (mo積a mleko zast徙i piwem), by nale郾iki mia造 inny smak i aromat.
Nale郾iki na s這dko:
  • sk鏎ka otarta z cytrus闚 lub posiekana kandyzowana;
  • suchy mak, sezam, starta czekolada, wi鏎ki kokosowe, cynamon, posiekana wanilia, starty kardamon, mi皻a lub melisa.
Nale郾iki na pikantnie:
  • curry, mielona papryka, ga趾a muszkato這wa, suszone zio豉,posiekane 鈍ie瞠 zio豉;
  • podduszony i posiekany szpinak.
poniedzia貫k, 24 pa寮ziernika 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: