M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Dania z patison闚

Przepisy na dania z patison闚

Patison - krewniak dyni, kt鏎y ma wyj徠kowo dekoracyjne owoce. Mog by bia豉we, zielonkawe, a nawet granatowe czy niemal czarne.

Ma造, m這dy patison ma delikatn sk鏎k, a wi瘯sze patisony przed przyrz康zeniem trzeba obra.

Patisony (podobnie jak kabaczki czy cukini) mo積a udusi na patelni z innymi warzywami (np. z papryk, pomidorami), doprawi czosnkiem i poda do chleba lub ry簑.

Oryginalne s frytki z patison闚: warzywa obierasz, kroisz w s逝pki i sma篡sz na rumiano na oleju. Przed podaniem pr鏀zysz sol.

Patisony faszerowane

Przygotowanie: 4 patisony (po 30 dag) op逝cz, odetnij wierzchy i wydr捫. Nast瘼nie nape軟iasz je farszem z 1,5 szklanki ry簑 ugotowanego z kurkum i pokrojonymi warzywami (papryk, pomidorem, cebul).

Przykrywasz i dusisz 30 minut w bulionie. Danie podaj z sosem pomidorowym.

Patisony marynowane z rozmarynem

Przygotowanie: kilogram patison闚 gotujesz 5 minut w osolonej wodzie. Uk豉dasz w s這ikach z 25 dag minipomidork闚, pokrojona czuszk, 5 ga陰zkami rozmarynu.

Zalewasz gor帷 zalew z 1,5 szklanki octu winnego, 700 ml wody, 造瞠czk soli i 造瞠czki pieprzu. Pasteryzujesz 15 minut.

Pasztet z patison闚

Przygotowanie: 50 dag patison闚 kroisz w kostk i gotujesz do mi瘯ko軼i w osolonej wodzie. Miksujesz z 2 jajkami, dodajesz 2 造磬i kaszy kukurydzianej, 3 造磬i fety, 造磬 natki pietruszki, 造瞠czk curry. Doprawiasz pieprzem i ga趾 muszkato這w.

Wk豉dasz do formy i pieczesz 50 minut w 190 st. C.

Patisony z pomidorami

Przygotowanie: 4 patisony (po 25 dag) kroisz w grube plastry, rumienisz na oliwie. Uk豉dasz je nast瘼nie w nasmarowanej mas貫m formie na przemian z 2 pokrojonymi w grube plastry pomidorami. Posypujesz pieprzem, sol i oregano.

Zapiekasz 15 minut w temperaturze 200 st.

Smacznego:)

wtorek, 22 listopada 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: