M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Go陰bki z kapusty peki雟kiej

Przepis na go陰bki z kapusty peki雟kiej

Kapusta peki雟ka jest delikatna oraz 豉godna w smaku. Najlepiej nadaje si na sa豉tki i sur闚ki z majonezem lub oliw i kropelk octu.

Doskonale smakuje duszona np. z pomidorami i kalafiorem. Jej wi瘯sze li軼ie mo積a nadziewa.

Go陰bki z kapusty peki雟kiej

Sk豉dniki na 4 porcje: 14 du篡ch li軼i kapusty peki雟kiej | namoczona w mleku i odci郾i皻a kajzerka | jajko | 2 pokrojone w kostk jab趾a | posiekana cebula | 1/2 szklanki posiekanych orzech闚 | 1/2 造瞠czki miodu | 1/2 szklanki bulionu drobiowego | 造磬a mas豉 | s鏊 i pieprz

Spos鏏 przygotowania:

Zblanszowac li軼ie. Cebul zeszkli na ma郵e. Wymiesza z bu趾, jab趾ami, orzechami, jajkiem. Doprawi miodem, sol i pieprzem.

Na 12 li軼iach u這篡 farsz, zwin望 go陰bki. U這篡 w formie, przykry reszt li軼i, pola bulionem. Przykry i piec 30 minut w 180 stopniach.

Inne przepisy

Kapusta w這ska z boczkiem

Kapusta w這ska ma lu幡 g堯wk i dlatego nadaje si idealnie do faszerowania, tak瞠 w ca這軼i (mi璠zy li軼ie mo積a w這篡 np. pokrojon w璠lin). Nadaje si do zup i warzywnych gulaszy. Mo積a ja doda r闚nie dla aromatu do roso逝.

Sk豉dniki: g堯wka (ok. 1 kg) kapusty w這skiej | 15 dag pokrojonego w璠zonego boczku | pokrojona w kostk cebula | 2 造磬i mas豉 | 2 造磬i oleju | 2 szklanki bulionu warzywnego | 1/2 造瞠czki kminku | 3 posiekane z帳ki czosnku | 2 listki laurowe | pieprz | natka pietruszki

Spos鏏 przygotowania:

Rozgrzewasz na patelni mas這 i olej. Wk豉dasz boczek z cebul i sma篡sz 3 minuty. W堯 przekrojon na 4 cz窷ci i pozbawion g陰ba kapust. Przesma z obu stron. Nast瘼nie dodajesz czosnek, bulion i listki laurowe. Przykrywasz i gotujesz 25 minut.

Co jaki czas trzeba obraca na druga stron.

Danie posyp natk pietruszki.

Kapusta czerwona z jab趾ami

Zwykle przygotowuje si z niej sa豉tki i sur闚ki, kt鏎e najcz窷ciej przeprawia si octem winnym. 安ietnie smakuje duszona w bulionie lub czerwonym winie z jab趾ami, rodzynkami i korzennymi przyprawami.

Sk豉dniki: 1 kg posiekanej czerwonej kapusty | posiekana cebula | 5 dag mas豉 | szklanka czerwonego wytrawnego wina | 3 造磬i octu jab趾owego | 1/2 szklanki rodzynek | 1/2 szklanki suszonych 郵iwek | jab趾o pokrojone w 獞iartki | kilka ziarenek czarnego pieprzu | szczypta mielonych go寮zik闚 | s鏊 i pieprz

Spos鏏 przygotowania:

Rozpuszczasz na patelni mas這 i wk豉dasz kapust. Sma篡sz 10 minut, mieszaj帷. Dodajesz cebul, wino i ocet. Dusisz 10 minut, wsypujesz go寮ziki, s鏊 oraz pieprz w ziarenkach.

Nast瘼nie dodajesz rodzynki, 郵iwki, jab趾o i dusisz razem 15 minut. Doprawiasz sol i pieprzem.

Smacznego:)
poniedzia貫k, 07 listopada 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: