Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Potrawy z kaszą jęczmienną

Kasza jęczmienna

Jest to najpopularniejsza kasza w naszej kuchni. ma wiele rodzajów m.in.: perłową (mazurska), łamaną (wiejska).

Najlepsza do zup, szczególnie krupniku oraz do gulaszy, potrawek, zapiekanek, kotletów.

Jak najlepiej gotować kasze jaglaną?

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej | 2,5 szklanki wody | 1 płaska łyżeczka soli | ew. trochę oleju

Przygotowanie: Bierzesz wodę i kaszę w proporcji 2,5:1. Dobrze najpierw uprażyć kaszę na suchej patelni (na nie dużym gazie), mieszając co jakiś czas. Pod koniec prażenia można pokropić olejem. Gotowa kasz ładnie zapachnie w kuchni.

Pamiętaj ! Nie może zmienić koloru.

Kaszę zalewasz wodą (może być wrzątek), dodajesz sól i mieszasz. Gotujesz na większym ogniu, aż zacznie bulgotać. Zmniejszasz gaz do minimum, najlepiej na najmniejszym palniku i gotujesz, aż kasza będzie sypka i wchłonie całą wodę (ok. 15 minut).

Wskazówki: nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania, bo między ziarenkami utworzą się kanaliki, którymi będzie uchodzić gorące powietrze, a to pozwoli samoregulacje temperatury przy dnie. 

Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

Składniki na 6 porcji: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej| 50 dag chudego boczku | cebula | 3 ząbki czosnku | 3 łyżki posiekanych orzechów | 12 sparzonych liści kapusty| szklanka bulionu | 1-2 łyżeczki soli | świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrój boczek w niedużą kostkę. Obraną cebulę i czosnek, posiekaj na drobno. Tak przygotowane składniki wymieszaj z kasza i orzechami. Dopraw na pikantnie solą i pieprzem (można też dodać szczyptę chilli lub odrobinę imbiru albo gałki muszkatołowej).

Rozłóż farsz na liściach kapusty (liście z grubymi nerwami trzeba lekko rozbić tłuczkiem). Zwiń liście z farszem, zakładając brzegi do środka. Gotowe gołąbki ciasno ułóż w brytfannie (najlepiej żeliwnej). Podlej gorącym bulionem.

Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i duś gołąbki pod przykryciem 15 minut (co pewien czas trzeba podlewać gołąbki sosem powstającym podczas duszenia).

Następnie odkryj brytfannę i wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Potrawka z kaszą jęczmienną

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej ugotowanej w drobiowym bulionie | 50 dag fileta z piersi indyka | 2 marchewki | 1 cukinia | 1 mały bakłażan | 3 łyżki oliwy | 5 dag rodzynek | sól i pieprz | 2 łyżeczki bulionu w proszku lub przyprawy do zupy typu vegeta | pół pęczka mięty

Sposób przygotowania:

Obrane marchewki, pokrój w plasterki. Cukinię i bakłażan umyj i odetnij końce, a miąższ pokrój w cienkie talarki. Plastry bakłażana lekko posól i odłóż, aby puściły gorzki sok. Następnie je opłucz i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Opłukane i osuszone mięso, potnij w grubą kostkę.

Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć mięso i ciągle mieszając, zrumień ze wszystkich stron. Następnie obficie oprósz je solą i pieprzem. Wyjmij. Do garnka z tłuszczem ze smażenia mięsa wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Mieszając, smaż je przez 5-7 minut na średnim płomieniu.

Dodaj do warzyw w garnku ugotowaną kaszę jęczmienną, rodzynki i mięso. Mieszając, smaż razem jeszcze 3-4 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem i bulionem w proszku. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 170 stopni C.

Miętę opłucz, oderwij listki od gałązek i potnij je w paseczki. Wymieszaj z mięsem, kaszą i warzywami.

Smacznego:)
piątek, 04 listopada 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: