M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na sznycel po wiede雟ku

Sznycel po wiede雟ku

Sznycel po wiede雟ku - austriacka potrawa, do kt鏎ej tradycyjnie podaje si sa豉tk ziemniaczan.

Klasycznie do sznycla dodaje si plaster cytryny, ale w Polsce cz瘰to dodatkiem jest jajko sadzone.

Jak zrobi sznycel po wiede雟ku?

Sk豉dniki: 4 sznycle ciel璚e o grubo軼i 1 cm (najlepiej z ud嬈a) | 5 jajek | 4 造磬i mas豉 | 2 造磬i oliwy | 2 造磬i kaszy pszennej | 4 造磬i bu趾i tartej | s鏊 i pieprz | 1 cytryna | 1 造瞠czka posiekanego szczypiorku

Spos鏏 przygotowania:

Umyte sznycle, dok豉dnie osusz i oczy嗆 z b這n.

Oczyszczone sznycle lekko rozbijasz i nadajesz im owalny kszta速.

Nast瘼nie pr鏀zysz je z obu stron sol i pieprzem i odstawiasz na ok. 15 minut.

Obtaczasz sznycle w m帷e i zanurzasz z obu stron w roztrzepanym jajku. Nast瘼nie obtaczasz w bu販e tartej wymieszanej z kaszk. Sma篡sz sznycle na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z ka盥ej strony, gdy b璠 rumiane, dodajesz 造磬 mas豉 i jeszcze chwil dosma瘸sz.

Przek豉dasz na ogrzany p馧misek i wstawiasz do ciep貫go piekarnika.

Na 2 造磬ach rozgrzanego mas豉 pod przykryciem sma篡sz 4 jajka sadzone. Zdejmujesz z patelni, gdy bia趾o si zetnie, a 鄴速ko wci捫 b璠zie p造nne.

Na ka盥ym sznyclu uk豉dasz usma穎ne jajko i kawa貫k pozosta貫go mas豉. Posypujesz szczypiorkiem i dekorujesz 獞iartk cytryny.

A na deser: Tarta cytrynowa

Sk豉dniki na ciasto: 100 g cukru pudru | 200 g zimnego mas豉 (82 % t逝szczu) | 300 g m彗i (typ 450 ) | 1 jajko

Farsz: 230 ml soku z cytryny | 200 ml 鄉ietany 36 % | 200 g zwyk貫go cukru | 6 ca造ch jaj

Spos鏏 przygotowania:

Ciasto: W misce rozcierasz palcami posiekane zimne mas這 z m彗a i cukrem pudrem, a masa b璠zie przypomina mokry placek. Dodajesz do mieszanki ca貫 jajko i zagniatasz zwarte i elastyczne ciasto. Formujesz kul, sp豉szczasz, zawijasz w foli spo篡wcz i wstawiasz na godzin do lod闚ki.

Sch這dzone ciasto wa趾ujesz na wysypanej m彗 stolnicy (lub blacie) i wyk豉dasz nim form do tarty o 鈔ednicy 21 cm. Dno nak逝wasz widelcem i ponownie wstawiasz do lod闚ki na 20 minut.

Po tym czasie wyjmujesz ciasto z lod闚ki i wyk豉dasz papierem do pieczenia lub foli aluminiow. Wysypujesz ci篹arkami lub such fasol i wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczesz oko這 20 minut, a ciasto b璠zie jasnoz這ciste. Nast瘼nie wyjmujesz form z pieca, zdejmujesz papier z obci捫eniem i studzisz ciasto.

Farsz: ubijasz jajka z cukrem na g豉dk mas, nast瘼nie dodaj 鄉ietan i sok z cytryny. Ubijasz dalej, a wszystkie sk豉dniki si po陰cz. Odstawiasz na chwil, z瑿y "odpocz窸a", a nast瘼nie usuwasz z wierzchu pian.

Mas cytrynow ostro積ie wylewasz na podpieczone ciasto i wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C na 25 minut.

Tart przed podaniem mo瞠sz posypa br您owym cukrem i wstawi na par minut do gor帷ego piekarnika z funkcj grill lub rozpu軼i cukier za pomoc specjalnego palnika.

Smacznego:)

poniedzia貫k, 21 listopada 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: