M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Rolady mi瘰ne przepisy

Jak zrobi rolady mi瘰ne?

Musisz pami皻a, 瞠 przy roladzie wa積y jest wyb鏎 mi瘰a, kt鏎e powinno by dobrej jako軼i, bez du瞠j ilo軼i 篡貫k i b這n.

Mo瞠 to by: schab, udziec indyka, pier kurczaka, 這patka wo這wa.

P豉t mi瘰a powinien by cienki. Zanim na這篡 si farsz mi瘰o lekko si rozbija, po czym rozk豉da si nadzienie. Wzd逝 d逝窺zego brzegu nale篡 zostawi wolny pas szeroko軼i ok. 1cm.

Farsz do rolady mi瘰nej mo積a przygotowa z rozmaitych sk豉dnik闚, np. warzyw, grzyb闚, mi瘰a mielonego, kaszy. Musi on mie zwart konsystencj (pomo瞠 w tym dodanie bu趾i tartej lub bia趾a ). Trzeba te pami皻a, by mia on wyrazisty smak, bo w przeciwnym razie rolada b璠zie md豉.

Farsz nie wydostane si na zewn徠rz, gdy rolad obwi捫e si nici kuchenn lub - przy roladzie z mi瘰a mielonego - zawin望 w foli aluminiow lub pergamin.

Rolad z p豉ta mi瘰a przed dalsz obr鏏k ciepln nale篡 obsma篡 na oleju, bo wtedy mi瘰o nie utraci sok闚 i aromat闚. K豉dzie si je ko鎍em p豉ta do do逝 i powoli obraca, a ca豉 rolada si zrumieni.

Podczas pieczenia mi瘰a trzeba regularnie polewa je bulionem, winem, a nast瘼nie sosem z pieczenia.

Rolad z chudego mi瘰a (np. wo這winy) przed w這瞠niem do piekarnika dobrze jest ob這篡 plasterkami boczku, bo b璠zie wtedy delikatna i bardzo soczysta.

Mostek ciel璚y farszem mi瘰no- warzywnym

Sk豉dniki: mostek ciel璚y (1-1,20 kg) | 30 dag mielonego mi瘰a z indyka | 3 pieczarki | ma豉 czerwona papryka | cebula | jajko | 1/4 posiekanej natki pietruszki | 3 造磬i bu趾i tartej | sok z 1/2 cytryny | 2 z帳ki czosnku | mielona s這dka i ostra papryka | 1/2 szklanki bia貫go wytrawnego wina | s鏊 i pieprz | 6 造瞠k oleju

Spos鏏 przygotowania:

Oczyszczone warzywa, op逝cz i pokr鎩 w kostk. Przesma瘸sz je z czosnkiem na 3 造磬ach oleju. Studzisz i dodajesz do mi瘰a z natk. Wbijasz jajko, wsypujesz bu趾 tart, doprawiasz sol i pieprzem, s這dk i ostr papryk.

Mi瘰o nacierasz sokiem z cytryny, sol i pieprzem. Ch這dzisz godzin. Nast瘼nie przygotowany farsz mi瘰no-warzywny rozk豉dasz na mi瘰ie, zwijasz w rolad, uwa瘸j帷 by farsz nie wydosta si na boki.

Rolad zasznuruj nitk kuchenn. Mi瘰o podsma瘸sz na reszcie oleju i wk豉dasz do brytfanny, polewasz winem i szklank wody. Pieczesz 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. C i cz瘰to polewasz powsta造m sosem.

Rolada z mielonej wieprzowiny z par闚k i musztard francusk

Sk豉dniki: 60 dag mielonej 這patki | 2 jajka | 2 造磬i musztardy francuskiej | namoczona odci郾i皻a kajzerka | marchew | por | 2 par闚ki | mielony kminek | majeranek | 1/2 szklanki bu趾i tartej | 3 造磬i mas豉 | s鏊 i pieprz

Spos鏏 przygotowania:

Mi瘰o mielone mieszasz z jajkami, musztard i kajzerk. Doprawiasz sol, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Oczyszczone warzywa, kroisz w s逝pki. Poddu na ma郵e.

Arkusz papieru do pieczenia posypujesz cienko bu趾 tart. Dociskaj帷 delikatnie mi瘰o wa趾iem, rozwa趾owujesz je na grubo嗆 1,5 cm. Rozk豉dasz warzywa i par闚ki.

Pomagasz sobie papierem i zwijasz mi瘰o w rolad. Uk豉dasz na blasze i pieczesz godzin w temperaturze 200 st. C. nast瘼nie rozcinasz paier i pieczesz kolejne 5-10 minut.

Smacznego :)

wtorek, 22 listopada 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: