M鎩 Kulinarny 安iat
Blog > Komentarze do wpisu

Przepisy na ciasta Bo穎narodzeniowe

Ciasta Bo穎narodzeniowe

Przygotuj je wcze郾iej, a u豉twi Ci to przed鈍i徠eczne przygotowania. Przed podaniem wystarczy tylko opr鏀zy je cukrem, obla lukrem lub czekolad i udekorowa.

Piernik przek豉dany

Sk豉dniki na 16 porcji:

ciasto: 2/3 szklanki miodu | 3 szklanki m彗i pszennej | 3 鄴速ka | opakowanie przyprawy do piernik闚 | 造磬a sody | 4 造磬i mleka |

do prze這瞠nia: 2 szklanki mleka | laska wanilii | kawa貫k cynamonu | 4 造磬i kaszy manny | 1 mas這 ro郵inne | 30 dag cukru pudru | s這ik powide

dodatki: 2 gorzkie i 1 bia豉 czekolada do dekoracji | t逝szcz do formy

Spos鏏 przygotowania:

Mi鏚 topisz z mas貫m, podgrzewaj帷 je na ma造m p這mieniu. Odstawiasz do przestudzenia. Do miseczki przesiewasz m彗. Dodajesz 鄴速ka i przypraw do piernika. Sod rozpuszczasz w mleku i wlewasz do sk豉dnik闚 w miseczce, dolewasz mi鏚 z mas貫m, wyrabiasz ciasto. Przek豉dasz je do miski, przykrywasz 軼iereczk i odstawiasz na tydzie, by stwardnia這.

Nat逝szczasz tortownic i przek豉dasz do niej przygotowane ciasto. R闚nomiernie je rozk豉dasz i wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczesz przed ok. godzin (wbij patyczek, jak b璠zie suchy, to ciasto jest gotowe).

Gdy piernik wystygnie, wyjmujesz go z tortownicy i odstawiasz w ch這dne miejsce na 10-14 dni, aby skrusza. Potem mo積a go zamrozi.

Na 2-3 dni przed 鈍i皻ami zagotuj mleko z przyprawami. Do wrz帷ego mleka wsypujesz kasz i mieszaj帷 gotujesz, a mas stanie si g瘰ta. Zdejmujesz z ognia i odstawiasz do ca趾owitego wystudzenia. Wtedy wyjmujesz z masy wanili i cynamon.

Mas這 ucierasz drewnian pa趾 z cukrem pudrem. Ma造mi porcjami dodajesz kaszk. Ucierasz na puszysty krem.

Czekolad topisz w k徙ieli wodnej (ka盥a osobno). Piernik rozcinasz na 4 cienkie placki. Przek豉dasz je powid豉mi 郵iwkowymi oraz kremem z kaszy. Torcik oblewasz ciemn czekolad. Z bia貫j robisz 鈍i徠eczne dekoracje na wierzchu tortu. Dodatkowo mo積a do tego wykorzysta kolorowe cukrowe posypki, posiekane orzechy lub migda造.

Ciasto b璠zie ciemniejsze, gdy dodasz p豉sk 造磬 kakao. Ciasta piernikowego nie piecz si zbyt d逝go, bo nabierze gorzkawego smaku. Zamiast laski wanilii i cynamonu mo積a u篡 aromatyzowanego cukru. Do stopionej czekolady mo積a doda ew. kilka kropli aromatu waniliowego.

Strucla z rodzynkami

Sk豉dniki na 25 porcji: 3 szklanki m彗i pszennej | 1 szklanka + 2 造磬i mleka | 5 dag dro盥篡 | 3 造磬i cukru | 3 造磬i mas豉 | 10 dag rodzynek | 3 鄴速ka | szczypta soli | opakowanie cukru waniliowego

Spos鏏 przygotowania:

Podgrzewasz mleko. Wkrusz do miski dro盥瞠 i dodaj odrobin mleka, 1 造瞠czk cukru i tyle m彗i, by zrobi zaczyn o konsystencji 鄉ietany. Sk豉dniki mieszasz, zaczyn przykrywasz i zostawiasz do wyro郾i璚ia.

Sparzone rodzynki, os帷z. Stop mas這. Reszt m彗i przesiewasz do miski. Robisz wg喚bienie i wsypujesz pozosta造 cukier, cukier waniliowy i s鏊. Dodajesz reszt mleka, 鄴速ka, zaczyn i rodzynki.

Wyrabiasz ciasto, dolewasz mas這. Odstawiasz do wyro郾i璚ia (na 60 minut). Formujesz strucle. Uk豉dasz j na blasze. Pieczesz 60 minut w 200 st. C. Studzisz i owijasz w foli aluminiow. Zamro.

Wersja dla doros造ch: rodzynki moczysz w rumie. Dodatkowo do ciasta dodajesz 2 造磬i spirytusu lub koniaku - b璠zie bardziej puszyste. Strucle polewasz lukrem z cukru pudru i likieru cytrynowego.

Keks mandarynkowy

Sk豉dniki na 16 porcji: 1 kg s這dkich i soczystych mandarynek bezpestkowych | szklanka orzech闚 w這skich | 25 dag m彗i kukurydzianej | 3 czubate 造磬i cukru | 2 jajka | 1/2 造瞠czki cynamonu | szczypta soli | olej do wysmarowania formy

Spos鏏 przygotowania:

Sparzone mandarynki, obierasz ze sk鏎ki, przepuszczasz przez maszynk do mi瘰a razem z orzechami. Mieszasz dok豉dnie z m彗, cukrem, 鄴速kami i cynamonem. Bia趾a ubijasz na sztywn pian ze szczypt soli.

Mas mandarynkow mieszasz ostro積ie z piana z bia貫k.

Ciasto przek豉dasz do pod逝積ej formy wysmarowanej olejem (lub wy這穎nej papierem do pieczenia).

Pieczesz ok. 1 godziny w temperaturze 180 st. C. Keks owijasz w foli aluminiow. Zamro.

Wersja korzenna: cz窷 orzech闚 w這skich zast瘼ujesz orzechami laskowymi oraz migda豉mi. Mas mandarynkow doprawiasz imbirem, mielonymi go寮zikami i kardamonem.

Smacznego:)

pi徠ek, 02 grudnia 2011, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: