Mój Kulinarny Świat
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na czekoladę do picia

Jak zrobić czekoladę do picia?

Jeżeli jest się rozdrażnionym lub zmęczonym, warto sięgnąć wtedy po filiżankę aromatycznej i rozgrzewającej czekolady, która potrafi zdziałać cuda :)

Czekolada do picia

Składniki: 1/2 litra mleka (3,2 %) | 200 ml słodkiej śmietanki deserowej (30 %) | 2 tabliczki ulubionej czekolady (najlepsze będzie połączenie czekolady mlecznej i gorzkiej, ale mogą być 2 gorzkie lub 2 mleczne).

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu podgrzewasz mleko ze śmietanką. Gdy będzie gorące, dodajesz pokruszone czekolady i cały czas mieszasz, aż czekolada całkowicie się rozpuści. 

Następnie przelewasz do ogrzanych wrzątkiem filiżanek i cieszysz się wspaniałym smakiem gorącej czekolady:)

Dodatki do czekolady

Czekoladę można podać na wiele sposobów: 
  • z bitą śmietaną;
  • maleńkimi bezami;
  • bakaliami lub
  • wzbogacić jej smak pachnącymi przyprawami
Wanilia: laskę wanilii dodajesz do gotującego się mleka ze śmietanka. Wyjmujesz ją, gdy będziesz rozlewać czekoladę do filiżanek. Można zastąpić ją cukrem waniliowym, ale wtedy jedna z czekolad powinna być gorzka. 

Kokos: czekolada będzie miała oryginalny kokosowy smak, gdy słodką śmietankę zastąpi się mleczkiem kokosowym. Przed podaniem można posypać ją wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. 

Cynamon: świetnie łączy się ze smakiem czekolady i dodaje jej nutkę egzotyki. Posypuje się nim rozpuszczone w mleku oraz słodkiej śmietance 2 mleczne czekolady. 

Czekolada na pikantnie

Słodkość czekolady można przełamać ostrymi przyprawami. Można dodać do niej chilli, gałkę muszkatołową lub imbir i w ten sposób uzyskać bardziej rozgrzewający napój. 

Chilli: do gorącego mleka ze śmietanką dodaje się pokruszoną czekoladę i wsypuje 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli. 

Pamiętaj ! Przyprawę dodaje się stopniowo, by nie przesadzić z ostrością smaku czekolady. 

Gałka muszkatołowa: odrobina startej gałki muszkatołowej doda czekoladzie lekko korzennego smaku, który będzie jeszcze bardziej wytrawny, gdy rozpuści się tylko gorzkie czekolady. 

Imbir: pokrojony w drobniutką kosteczkę kawałek korzenia imbiru dodaje się do mleka i śmietanki, gdy zaczyna się je gotować. Przed rozlaniem czekolady, imbir się wyjmuje. Zamiast świeżego może być użyty imbir w proszku. 

Smacznego:)
środa, 18 stycznia 2012, kuchcikarek


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: